Mrożenie produktów spożywczych jest najskuteczniejszą metodą ich konserwacji. Przemysł chłodniczy zapewnia ludziom dostęp do sezonowych owoców i warzyw. Mrożone jest również mięso i ryby. Podstawę funkcjonowania całego systemu stanowią mroźnie i chłodnie, znajdujące się w punktach dystrybucyjnych. Transport pomiędzy nimi zapewniają specjalistyczne pojazdy, wyposażone w agregaty chłodnicze. Najważniejszym celem jest niedopuszczenie do rozmrożenia się produktu, bowiem wtedy traci on zdolność do spożycia i dalszego przechowywania.
Agregaty chłodnicze, zainstalowane na samochodach, różnią się sposobem zasilania. Najmniejsze urządzenia zasilane są z alternatora pojazdu. Większe moce chłodzenia są osiągane przez agregaty z napędem od silnika. W przypadku dużych chłodni stosuje się agregaty chłodnicze, wyposażone we własny napęd, zasilany najczęściej silnikami Diesla, pracującymi na wolnych obrotach, co wpływa na żywotność całego układu i pozwala na eliminację niektórych elementów. Jednocześnie taki zabieg zmniejsza głośność pracy urządzenia. Odrębną linię stanowią agregaty przeznaczone do montowania na naczepach stosowanych na ciągnikach siodłowych.
Samochodowe agregaty chłodnicze umożliwiają utrzymywanie pożądanej temperatury przez dowolny czas. Dzięki temu zamrożone lub schłodzone produkty mogą być transportowane w dowolne miejsca. Umożliwia to dostęp wielu ludzi do produktów występujących daleko od miejsca ich zamieszkania. Mrożenie produktów żywnościowych pozwala na ich konserwowanie bez utraty walorów odżywczych oraz smakowych.