Filtry do wody – czy są niezbędne?

Czy filtry do wody, cieszące się w ostatnim czasie dużą popularnością, są nam rzeczywiście niezbędne do życia? Przecież woda płynąca z naszych kranów po przegotowaniu nadaje się do spożywania, przygotowywania herbaty, kawy oraz różnego rodzaju potraw. Na tak postawione pytanie odpowiedź nasuwa się sama – owszem taka woda jest „zdatna” do picia, ale to nie znaczy, że jest zdrowa i bogata w minerały. (Zresztą przefiltrowana woda robi dobrze także różnego rodzaju urządzeniom i sprzętom domowym, w tym celu stosuje się systemy uzdatniania wody umożliwiające zmiękczanie wody).

Mimo że woda z kranu najczęściej spełnia wymogi wody pitnej, to jednak nie zawsze w pełni odpowiada nam jej smak. Jest to wina między innymi zawartych w niej substancji, takich jak chlor, związki wapnia oraz magnezu, mające wpływ na twardość wody, żelazo i mangan, a nawet szkodliwy ołów oraz zanieczyszczenia mechaniczne, jak np. piasek.

Filtry do wody pozwalają znacznie ograniczyć ilość tych niepożądanych składników w wodzie, stanowiąc zaporę zarówno dla zanieczyszczeń mechanicznych, jak i mineralnych. Łatwo też ograniczają kamień w garnkach i czajnikach elektrycznych. Dzięki ich zastosowaniu kawa, herbata, a także gotowane potrawy mają lepszy smak i zapach.

Na rynku jest wiele rodzajów filtrów do wody o zróżnicowanym stopniu zaawansowania. Niektóre można sobie zamontować we własnym domu, inne nadają się do gastronomii i branży spożywczej. Dzisiaj urządzenia do oczyszczania i uzdatniania wody wyposaża się także w mineralizatory, a także jonizatory, dzięki którym woda jest nie tylko oczyszczona z wszelkich możliwych zanieczyszczeń, ale tak naprawdę jest wzbogacona o niezbędne dla naszego życia składniki i minerały.

I na to powinniśmy zwrócić uwagę przy kupnie systemów filtrowania wody, bo wody z kranu możemy po przegotowaniu bezpiecznie używać, bez szkody dla naszego zdrowia, ale jeśli zależy nam na poprawie swojego samopoczucia i ogólnej kondycji organizmu, warto zainteresować się filtrami z mineralizacją i jonizacją, dzięki którym woda zyskuje na wartości, i możemy z niej czerpać źródło energii.